Nieuw bij de federale overheid? Wegwijzer voor starters

Je bent een nieuwe medewerker binnen de federale overheid ? De FOD BOSA stelt je verschillende opleidingsdagen voor om de federale structuur te ontdekken waarbinnen jij je eerste stappen zet. Opleidingen van 3 dagen, één dag of een halve dag : de duur van de opleidingen is gevarieerd. Evenals de thema’s die we u voorstellen : overheidsopdrachten, mindfulness, digitale hygiëne, gebruik van Outlook, communicatie binnen je nieuw team … Aan jou om de opleidingen te kiezen die het meest aan je behoeftes beantwoorden en die passen in je agenda! Deze opleidingsdagen zullen voor jou ook de gelegenheid zijn om kennis te maken met nieuwe medewerkers van andere organisaties en je ervaring te delen.

Nieuw bij de federale overheid? Wegwijzer voor starters

In deze opleiding van drie dagen komen volgende thema’s aan bod :

Mijn team en ik

Wie ben ik? Wat is mijn stijl van communiceren binnen mijn team ? Hoe kan ik me het best integreren in mijn team ?

Mijn functie en ik

Wat is mijn functie? Wat zijn mijn sterktes en zwaktes om mijn functie het beste te beoefenen ? Hoe kan ik feedback geven ?

De federale structuur en ik

Welke zijn de verschillende bestaande structuren binnen de federale overheid ? Welke waarden draagt de federale overheid uit? Met welke veranderingen heeft de federale overheid te maken ?

Deze opleiding  is een praktische opleiding, met  rollenspellen en individuele reflecties of oefeningen in groepen.

 

Inleiding tot het statuut van de federale ambtenaar

Tijdens deze ééndaagse opleiding leer je over het statuut van de federale ambtenaar: wat is het verschil tussen een contractueel of een statutair ambtenaar , wat zijn je rechten, wat zijn je mogelijkheden om te evolueren in je loopbaan … ?

 

Inleiding tot mindfulness

Tijdens deze halve dag leer je de basis leren van het "volledig bewustzijn". Hoe kan je je aandacht vestigen op het heden ? Welke oefeningen en goede praktijken helpen je daarbij in het dagelijks leven?  

 

Inleiding tot ergonomie  

Gedurende deze halve dag geeft een expert je advies over de correcte afstelling van je bureaustoel, je scherm of je klavier.

 

Inleiding tot het financieel beheer

Opleiding van één dag waarin je op zoek gaat naar het antwoord op vragen over het beheer van de overheidsfinanciën : hoe is het federale budget samengesteld, wat is een openbaar fonds of een begrotingscyclus, welke zijn de verschillende etappes om een budget aan te passen … ?

 

Inleiding tot overheidsopdrachten

Na het volgen van deze ééndaagse opleiding begrijp je wat een overheidsopdracht precies is, en ken je  de regels en verschillende soorten van procedures van een overheidsopdracht.

 

Inleiding tot de structuur van de federale overheid  

Deze ééndaagse opleiding stelt je de Belgische grondwet voor, de verschillende  staatshervormingen, de eigenschappen van de Belgische overheid, de verdeling van bevoegdheden…

 

Inleiding tot digitale hygiëne

Gedurende deze praktische opleiding van een halve dag leer je je bestanden en dossiers correct te benoemen en te bewaren. Je maakt kennis met de begrippen paperless, New Way of working.

Je begrijpt de verschillende structuren van een klassement en soorten bestanden. Daarbij krijg je ook tips en trucs krijgen over hoe je het best je digitale documenten beheert.

 

Contact

Heb je vragen over de organisatie van deze opleidingsdagen? Stuur een mail naar integration-integratie@bosa.fgov.be.