Talen

Wil je een andere taal leren? Wij hebben een uitgebreid aanbod voor jou: klassikale opleidingen of e-learning, korte opleidingen, coachings voor teams, online leren via de website Patatifed.be… Kies de formule die het best past bij je taalniveau, je doelstellingen en je beschikbaarheden.

Moet je klanten onthalen in het  Nederlands, Duitstalige dossiers behandelen of deelnemen aan tweetalige vergaderingen? Wil je je professionele woordenschat uitbreiden of wil je vaker contact met je collega’s in de andere taal ? Wil je een taaltest van Selor afleggen?  Bij het OFO vind je zeker een taalopleiding die beantwoordt aan je behoeften. Met de filter aan de rechterkant ontdek je ons hele aanbod per taal.

 

Werken in de andere taal 

Moet je vaak deelnemen aan vergaderingen, spreken met klanten, dossiers behandelen, juridische teksten begrijpen of e-mails schrijven in de andere taal ? Wij bieden klassikale opleidingen aan die beantwoorden aan je professionele behoeften en die aangepast zijn aan jouw taalniveau. 

Tijdens deze opleidingen geeft je opleider je ook advies en tips geven om de taal te blijven oefenen buiten de klas: op het werk, samen met je collega’s, online...

 • Frans voor beginners
 • Frans spreken op het werk
 • Frans schrijven op het werk
 • Juridisch Frans
 • Engels op het werk
 • Duits op het werk

Leer jij een taal liever zelfstandig en al doende? Kies dan voor onze formule ‘op jouw manier’. Tijdens vier coachingsessies in een kleine groep reikt je coach ideeën en activiteiten aan waarmee jij zelf aan de slag kan om je professioneel Frans of Nederlands te verbeteren .

Een coach begeleidt je gedurende vier sessies in groep; hij stelt je activiteiten voor zodat je je professionele taken  in de andere taal vlotter kan uitvoeren.

 • Nederlands oefenen op jouw manier
 • Frans oefenen op jouw manier

 

Je voorbereiden op de taaltesten van Selor

 • Tijdens vier sessies van drie uur bereid je je doelgericht voor op de mondelinge en schriftelijke taaltest van Selor: je maakt simulatietesten met typevragen en je krijgt van je coach advies op maat en tips om je slaagkansen te vergroten.

Online oefenen kan ook: raadpleeg het lesmateriaal op de e-Campus.

 • Ben je evaluator en moet je de test van Selor artikel 10bis of 11bis afleggen,dan hebben we speciaal voor jou een formule ontwikkeld die bestaat uit een e-learningpakket en een voorbereidingssessie van twee uur.

 

Talen leren met je team

Werk je in een tweetalig team waar iedereen altijd zijn eigen taal spreekt? Zou je graag vaker contact hebben in de beide talen? Het OFO stelt vier leeroplossingen voor om de tweetaligheid van je team te bevorderen.

 • Tweetalige beurs

Twee animatoren komen naar jouw organisatie en stellen een tiental activiteiten voor om op een concrete en efficiënte manier de beide talen te oefenen in teamverband.

 • Coaching van tweetalige teams

Een coach begeleidt jouw team gedurende drie maanden en geeft je tips en ideeën om vaker te spreken in de twee talen. Drie maanden lang tweetalige activiteiten en advies op maat om de gewoonten van je team te veranderen!

 • Hulp bij de organisatie van conversatietafels

Wil je graag conversatietafels organiseren binnen je organisatie? Een ervaren OFO- taalopleider leidt vrijwillige animatoren van je organisatie op. Voor je conversatietafels kan je ons materiaal lenen:gezelschapsspelletjes, de kaartspelen van Patatifed, de conversatiefiches …

 • Teambuilding Tweetaligheid

Organiseer een leuke en verrijkende teambuildingin de Language Space van het OFO.

Gedurende twee uur ontdek je spelletjes om talen te leren, applicaties, video’s en een waaier aan ideeën om vaker elkaars taal te spreken.

Voor meer informatie over deze  leeroplossingen of om de leeroplossingen aan te vragen,  mail je naar  patatifed@ofoifa.be of pauline.tilmant@ofoifa.fgov.be.

 

Online talen leren met www.patatifed.be 

In 2013 heeft het OFO Patatifed.be opgestart, een taalleerwebsite speciaal voor federale ambtenaren.  

 • Schrijf je in op Patatifed om talen te oefenen met een oefenpartner.
 • Ontdek onze activiteiten en hulpmiddelen om je woordenschat uit te breiden,grammatica te oefenen, meer te spreken met je collega’s…
 • Test de applicaties uit, de gezelschapspelletjes, de internetsites, de tv-programma’s…die Patatifed voor jou geselecteerd heeft.

 

Inschrijven voor een taalopleiding

https://www.ofoifa.belgium.be/nl/inschrijven-voor-een-vreemde-taalopleiding

Voor onze taalopleidingen kan je nog niet online inschrijven.  

Kies een opleiding en vul eerst het inschrijvingsformulier in.

 • Heb je geen OFO-taalopleiding meer gevolgd tijdens de afgelopen twee jaar?
 1. Eerst leg je de online taaltest ELAO af. Deze test duurt ongeveer 45 minuten. Om de taaltest te kunnen afleggen, ontvang je van het OFO een toegangscode voor ELAO.
 2. Vervolgens neem je deel aan een Taaldate: een instapgesprek van drie uur bij het OFO. Een taalopleider evalueert nauwkeurig je mondeling taalniveau en reikt je activiteiten aan waarmee je alvast kan oefenen voor je opleiding begint
 • Heb je tijdens de afgelopen twee jaar een OFO-taalopleiding gevolgd?

Dan ontvang je een mail met een antwoordformulier waarop je de taalopleiding aanduidt die je wil volgen.