Patatifed: talen leren & tweetaligheid op het werk stimuleren

Patatifed is de OFO-dienst die federale ambtenaren stimuleert om de andere taal te leren en te gebruiken. Met de website Patatifed.be én met een aanbod taalstimulering op de werkplek.

Patatifed.be: talenwebsite met oefenpartners & oefentips

Zoek een oefenpartner

Als federaal ambtenaar kan je op Patatifed.be een  oefenpartner of Patati vinden; een federaal ambtenaar met dezelfde interesses maar een andere moedertaal met wie je kan afspreken, mailen, vaktaal uitwisselen …  Het werkt heel eenvoudig!

 • Je registreert je en maakt een profiel aan
 • Je bladert door de profielen van andere Patati’s en kiest een oefenpartner;  je kan zoeken op FOD, op interesse, op treintraject, op woonplaats …
 • Je stuurt je Patati een mailtje om contact op te nemen
 • Je zet je profiel zelf op actief en op niet-actief wanneer je maar wil

 

Vind oefenideeën

Je Frans of je Nederlands ‘in real life oefenen’, hoe pak je dat aan? Op patatifed.be staan honderden oefenideeën. Om in al die tips te grasduinen hoef je je niet te registreren!

 • Tips om taal te oefenen: voor op het werk, thuis of in de trein, alleen, in team, als beginner of als geoefend spreker
 • Taalapps en spelletjes
 • Links naar de beste websites om talen te leren
 • Een selectie boeken, films, cd’s, kranten, radio- en tv-programma’s …

 

Speciale oefentips voor tweetalige teams

Bij veel federale overheidsdiensten werken Franstalige en Nederlandstalige ambtenaren dagelijks samen. De kans om van elkaar te leren! Op Patatifed.be vind je als leidinggevende of als team inspiratie om de tweetaligheid van je team of je dienst te stimuleren.

Ga naar de rubriek ‘In team’ en probeer de taalzones, organiseer een spelletjes middag of een tweetalige lunch …

 

Patatifed ondersteunt teams op de werkplek

Naast de website biedt Patatifed ook oefenactiviteiten aan ‘in real life’. Federale organisaties en teams kunnen bij Patatifed terecht voor ondersteuning op de werkvloer in allerlei formules.

 

De Taalbeurs

Houd een Patatifed Taalbeurs. In 15 stands presenteren we gevarieerde en concrete, ludieke activiteiten waarmee collega’s onder elkaar hun talen kunnen oefenen:

 • installeer ‘taalzones’ op de werkplek
 • organiseer tweetalige middagactiviteiten
 • daag je collega’s uit met taal challenges
 • talloze tips om je goed voor te bereiden op de taaltests bij Selor

 

Coaching van tweetalige teams

Gedurende drie maanden, begeleidt Patatifed je team. Met de hulp van jullie coach, ontdek je activiteiten en gewoontes waarmee je samen je talen oefent. ¨Met je coach

 • definieer je de doelstellingen van het team
 • maak je een selectie uit meer dan 50 activiteiten
 • stel je een 3 maanden-plan op

Je coach komt tijdens die drie maanden verschillende taalactiviteiten begeleiden: een middagpauze met taalspelletjes, een culturele uitstap, een tweetalige lunch …

 

Hulp bij de organisatie van conversatietafels

Wil je conversatietafels organiseren voor je medewerkers? In een coaching van anderhalf uur, leer je hoe je efficiënte conversatietafels organiseert en animeert. Bovendien kan je het oefenmateriaal en de taalspelletjes van Patatifed lenen.

 

Patatifed.be: een initiatief van het OFO en het Huis van het Nederlands Brussel

Het Huis van het Nederlands Brussel lanceerde in 2008 het netwerk www.patati.be voor alle Brusselaars die elkaars talen willen oefenen. Het OFO verdiept zich al jaren in autonoom taalleren en leren op de werkplek. Met Patatifed.be bundelen het OFO en het Huis van het Nederlands Brussel hun krachten en hun gedrevenheid om meertaligheid te promoten.

 

Affiches en flyers van Patatifed.be

Tweetalige affiche en flyer over Patatifed.be. Als federale organisatie kan je deze publicaties bij het OFO bestellen om patatifed.be te promoten en zo de tweetaligheid in je organisatie te stimuleren.

Affiche (PDF)

Flyer (PDF)

Bestel de  affiche en flyer op patati@ofoifa.fgov.be

 

Contact

Heb je vragen over Patatifed? Wil je een dienst van patatifed aanvragen?

Stuur een mail naar patati@ofoifa.fgov.be