Publication date: 
17/12/2019 - 09:15

De COP Agile: een stelsel van een ster en haar planeten

Hoe creëer je een community waarbinnen agility leeft, waar mensen ervaringen en expertise uitwisselen, waar mensen vanuit verschillende invalshoeken en domeinen tot resultaten komen en de overheid op die manier meer wendbaar maakt? Die uitdaging was het vertrekpunt van de start up-bijeenkomst.
image/jpeg

Het Team Transformatie stelde voor hoe de COP Agile kan functioneren als een stelsel van een ster en haar planeten. In zo’n stelsel brengen we alle agile initiatieven en partners binnen de federale overheid samen:

 • Op de ster -onze community-events voor alle leden- ontmoeten ze elkaar
 • Op planeten -nieuwe of bestaande initiatieven rond een agile overheid- kunnen de leden reflecteren en werken aan bepaalde facetten van agility
 • De zwaartekracht -onze afspraken- houdt ons bij elkaar
 • Met onze satellietverbinding -de online community op de e-Campus- blijven we in verbinding met elkaar

Kritische vragen en enthousiaste aanvullingen, leverden nuttige feedback en nieuwe ideeën op waarmee we de visie aanscherpen en tot leven brengen.

 

Zes nieuwe planeten in hun baan gelanceerd!

Na de voorstelling van de visie was het tijd voor actie! De leden creëerden de eerste planeten door hun uitdagingen en initiatieven te delen en op zoek te gaan naar bondgenoten. Op deze zes planeten werd er ervaringen uitgewisseld en plannen gesmeed:

 1. Het Federaal innovatienetwerk
 2. Agility maturity index (AMI)
 3. Fragility: Scrum voor beginners
 4. Beslissing nemen in zelfsturende teams
 5. Cultuur & mindset

Ontdek op onze online community hoe het leven op deze planeten verder gaat en ga mee aan de slag!

 

In verbinding via de online community, de plek waar je alle informatie vindt

Naast de community events en de ontmoetingen op de planeten, blijven de leden en planeten ook online in verbinding.

In de online community op de e-campus vind je alle informatie over de werking van de COP Agile en haar planeten. Je kan er de sporen terugvinden van het werk van de planeten en de voorbije events: presentaties, documentatie, foto’s …

Heb je zin om mee te werken op een planeet, wil je graag zelf een planeet vormen of heb je een agile initiatief dat in het stelsel kan meedraaien? Je vindt online voor elke planeet de contactgegevens en je kan onder de rubriek “Sterrenstof” een oproep voor een nieuwe planeet lanceren.

Kon je niet deelnemen aan de community events of ben je benieuwd naar wat de COP Agile te bieden heeft? De online community is open voor alle federale ambtenaren. Ga naar ecampus.ofoifa.be en meld je aan met je e-id.

 

What’s next ?

Face to face ontmoetingen zijn een belangrijke agile waarde! Daarom kijken we uit naar de volgende ontmoetingen en community events:

 • 13 maart 2020: Planeten-werkdag met lunch
 • 29 mei en 23 november 2020: Community event

Ben je al lid van de community, dan krijg je begin volgend jaar een uitnodiging met meer uitleg. Houd alvast de online community in de gaten want daar vertellen we gauw meer over de upcoming events.

Ben je nog geen lid van

de community maar wil je graag deelnemen? Vul het formulier “Houd me op de hoogte” in en je komt op onze ledenlijst.

 

Contact

Heb je vragen over de COP Agile? Stuur een mail naar TransformationRO@bosa.fgov.be.