Publication date: 
26/06/2019 - 09:15

COP Agile: een kick-off bijeenkomst vol ambitie

Op 23 mei 2019 organiseerde de COP Agile haar eerste bijeenkomst. Een waar succes: meer dan 100 leden tekenden present en meer dan 100 mensen schreven zich in om te weten welke evenementen de COP Agile in de toekomst gaat organiseren! Dat toont aan dat wendbaarheid een topic is dat leeft bij de federale overheid.
image/png

Samen een kader creëren voor een wendbare overheidsorganisatie

Samen een kader creëren voor een wendbare overheidsorganisatie: dat was een van de ambities van de kick-off bijeenkomst van de COP Agile

De leden van de COP Agile hebben een gezamenlijke denkoefening gehouden rond waarden, principes en de agile mindset. Zelfsturende teams, iteratieve processen en samenwerkingsprocessen, customer-centricity, feedback en voortdurende verbetering, ...: wat betekenen deze principes van agility voor projecten, voor teams en voor federale organisaties?

Op de tekeningen van de visual facilitator zie je het resultaat van de collectieve denkoefening.

 

Meer agility in de federale organisaties: de challenges van de leden van de COP

Als vervolg op de denkoefening rond de principes van agility konden de leden van de COP belangrijke vraag, een challenge of een uitdaging voorleggen aan de hele community.

Er werden 6 challenges gekozen, die uitvoerig werden besproken met de community:

  1. Mindset! Hoe verander je het management, de PMO en de cultuur?
  2. Idee: een netwerk opzetten van de PMO's op het niveau van de federale organisaties!
  3. Hoe implementeer je agility in een klassieke organisatie?
  4. Hoe werk je agile aan een IT-project?
  5. In een zelfsturend team: wie beslist waarover, hoe en op welk moment?
  6. Wie is de klant?

De visual facilitator heeft de ideeën en de discussies van de leden van de COP visueel weergegeven. Centraal op de tekening: de ‘geboorte’ van een nieuwe organisatiecultuur met een nieuwe klantbenadering en nieuwe beslissingsmethodes...

To be continued

Het verhaal van de COP Agile gaat verder: d leden van de COP hebben toegang tot een online community. Daar kunnen ze terecht voor een selectie van bronnen over agility. Ze kunnen er ook hun best practices of hun vragen bespreken met behulp van de Connection Agile Wall.

De tweede live bijeenkomst van de COP Agile is gepland voor 26 november 2019. Ondertussen zullen er zeker andere acties op touw worden gezet voor de community. We houden je op de hoogte na de vakantie.

 

Contact

Heb je vragen over de COP Agile? Stuur een mail naar TransformationRO@bosa.fgov.be.