Publication date: 
29/05/2015 - 13:15

2 jaar Patatifed … en we blijven tweetaligheid bij de federale overheid stimuleren!

Patatifed is de OFO-dienst die federale ambtenaren stimuleert om de andere taal te leren en te gebruiken. Met de website Patatifed.be én met een aanbod taalstimulering op de werkplek. Twee jaar na de lancering werd Patatifed opgefrist en uitgebreid. De nieuwigheden op een rij en een gesprek met Pauline Tilmant van Patatifed.
image/jpeg

Patatifed 2.0: de nieuwigheden op een rij

www.patatifed.be is volledig vernieuwd

  • Zoek nu ook op soorten oefentips
  • Probeer de talige gezelschapspellen van Patatifed uit: bestel ze in de ludotheek
  • Kies uit ruim 1500 geregistreerde oefenpartners of Patati’s
  • Ontdek de links naar de nieuwste tools op taalleergebied: readlang, TEDconference ...
  • Vanaf juli 2015: Stap voor stap, een oefentraject voor vier maanden zelfstudie

Drie nieuwe diensten waarmee Patatifed de tweetaligheid van teams op hun werkplek stimuleert

  • Vraag als team je een taal-coaching aan: Patatifed zorgt voor een behoefte-analyse, een actieplan, ondersteuning en opvolging
  • Houd een Patatifed-beurs in je FOD: een namiddag vol ideeën waarmee je de tweetaligheid een boost geeft
  • Organiseer je eigen conversatietafels met de hulp van Patatifed

 

Pauline Tilmant van Patatifed aan het woord

Pauline, wat is er na 2 jaar allemaal veranderd aan Patatifed?

Pauline Tilmant van Patatifed:

Enerzijds de website, www.patatifed.be! Die heeft een hele gedaanteverandering ondergaan. Niet alleen de kleuren en het design zijn veranderd, ook de structuur is gewijzigd; ervaringen van gebruikers leerden ons wat er beter kon. Maar de kern bleef overeind: op de site kan je in een databank van ondertussen 1500 federale ambtenaren op zoek gaan naar een oefenpartner of ‘Patati’. En de rest van de site reikt leertips, oefeningen, activiteiten, tools, sites, boeken … aan voor iedereen die een taal leert.

Anderzijds bieden we nu meer activiteiten aan ‘in real life’. Federale organisaties kunnen bij ons terecht voor ondersteuning op de werkvloer in allerlei formules.

 

1500 potentiële oefenpartners! De kans dat je een Patati vindt die dichtbij woont of werkt, is dus behoorlijk groot …

Dat is waar! We kunnen de wegen van onze Patati’s natuurlijk niet volgen, maar we weten wel dat mensen het liefst een oefenpartner vinden binnen hun eigen organisatie. De drempel om met elkaar af te spreken ligt onder collega’s blijkbaar lager. Een mooi neveneffect daarvan is dat de Patati’s binnen één organisatie elkaar snel vinden en in groep afspreken om hun talen te oefenen. Verder vangen we op dat heel wat Patati’s elkaar nooit zien, maar wel met elkaar mailen.

 

Welke oplossingen biedt de website dan voor wie op zijn eentje aan de slag wil met zijn Frans of Nederlands?

Er staan veel diverse oefenideeën op de site! Lees-, kijk- en luistertips, oefenkaarten voor de taalexamens van Selor, oefenideeën voor op de trein of op je bureau, pc-programma’s die je overhoren, tips en tricks van polyglotten, Patati-placemats vol inspiratie voor een tweetalige lunch onder collega’s …

En voor wie op zijn eentje een meer gestructureerd oefentraject wil afleggen, lanceren we vanaf juli 2015 het programma ‘Stap voor stap’.

‘Stap voor stap’ wordt dus een soort DIY-taalcursus?

Inderdaad. Het is een traject van 4 maanden waarbij je één doelstelling kiest per maand: mijn professionele woordenschat uitbreiden, grammaticale fouten wegwerken ... Aan de hand van een hele reeks uitdagingen en oefenstrategieën kan je je doelstelling halen. Je leert, je oefent en je past wat je leert meteen toe in de realiteit. In vier maanden kan je grote vorderingen maken!

 

Je had het ook over activiteiten die Patatifed gaat aanbieden in ‘real life’. 

Inderdaad; om de tweetaligheid binnen federale organisaties te stimuleren hebben we ook onze life-diensten uitgebreid. Teams kunnen bij ons drie soorten ondersteuning aanvragen.

De meest doorgedreven ondersteuning is de taal-coaching. Patatifed begeleidt dan gedurende 3 maanden een  team dat beter tweetalig wil functioneren.

Om teams en medewerkers warm te maken, kan een FOD een Patatifed-taalbeurs houden: dan komen we allerlei activiteiten en oefenmogelijkheden presenteren. Met die inspiratie geraken teams vaak zelf op weg!

En dan zijn er nog de conversatietafels. Op vraag van verschillende organisaties biedt Patatifed nu ook ondersteuning bij conversatietafels. Patatifed komt ze niet zelf animeren, maar helpt een FOD of een dienst op weg: hoe organiseer je en begeleid je conversatietafels, welk materiaal kan je gebruiken, hoe corrigeer je de deelnemers …  

Een erg uitgebreid aanbod voor tweetalige teams … Waarom?

Op de werkplek leren in je eigen team is een heel krachtige leermethode. Volgens mij is het zelfs een van de beste manieren om een taal te leren!

Veel ambtenaren hebben een potentiële taalleraar en –coach: hun collega! En toch maken ze vaak nog geen gebruik van die unieke leerkans. Door meteen op je werkplek te leren, oefen je onmiddellijk dat wat je echt nodig hebt. Héél efficiënt: het vraagt geen inschrijving, geen extra verplaatsing  en minder extra tijd. Het is vooral een kwestie van gewoontes veranderen.

 

Contact

Vragen over Patatifed. Of wil je een coaching of een beurs aanvragen voor je dienst? Stuur een mail naar patati@ofoifa.fgov.be