image

COP Agile

De FOD Beleid en Ondersteuning verenigt de veranderaars, vernieuwers en ambtenaren die met agile methodes werken in de nieuwe Community of practice Agile. De ambitie van de Cop Agile? De diverse facetten van ‘een wendbare overheidsorganisatie’ samen in kaart krijgen, expertise, good (and less good) practices delen, uitdagingen en oplossingen bespreken.

Pluspunten

Agility: dé uitdaging van organisaties vandaag

Een razend snel veranderende context vraagt om een grote wendbaarheid van overheidsorganisaties. Vereenvoudigen en digitaliseren, de dienstverlening nog meer afstemmen op de klant, herstructureren, met multidisciplinaire en zelfsturende teams werken, nieuwe vormen van samenwerken en projectmanagement invoeren, aan een nieuwe organisatiecultuur werken …

Federale organisaties zijn vandaag volop bezig om hun wendbaarheid te vergroten. Welke veranderingen realiseren ze? Hoe doen ze dat? Wat levert het op? En waar liggen de grootste uitdagingen?

Agile, wendbaar … de buzz-woorden vertalen naar bruikbare principes, waarden en praktijken voor overheidsorganisaties

Agility, wendbaarheid … men heeft er de mond van vol maar wat betekent het precies? Hoe vertaal je de buzz-woorden naar waarden, principes en werkwijzen? Wat hebben die principes, waarden en werkwijzen te bieden aan een overheidsorganisatie?

Dankzij de COP Agile kunnen we op basis van elkaars ervaringen en kennis de meerwaarden van Agile principes en waarden ontdekken en in de praktijk brengen.

Voor wie?

  • Voor wie nieuwsgierig is naar ‘agility’ en de wendbaarheid van organisaties
  • Voor wie mee wil bouwen aan een meer wendbare overheid
  • Voor veranderaars en vernieuwers: change managers, digital agents, innovatoren, scrum masters, product owners …
  • Voor wie bezig is met innovatie, digitalisering, change projecten, nieuwe vormen van leadership, nieuwe werkwijzen en project management methodes …
  • Voor wie wil uitwisselen over ‘wendbare overheidsorganisaties’, over het buzz-woord ‘agility’, over innovaties en veranderingen bij overheidsorganisaties
  • Voor je collega’s die bezig zijn met change en wendbaarheid: share deze pagina!

Wij geloven dat verandering zich afspeelt in alle lagen van de organisatie. Bottom-up en top-down. In talloze rollen. En in vele domeinen! Dus welke rol je als ‘veranderaar’ ook invult, in welk domein je ook met change bezig bent … welkom bij de COP Agile!

Op het programma

Juli > november 2020

Online forum: Agile stories in times of COVID-19

De Coronacrisis heeft ons veranderd. Dat staat vast! Maar in welke mate lukt het ons om ons aan te passen aan deze onvoorspelbare omstandigheden? Hoe snel hebben we gereageerd? Wat hebben we gedaan om onze diensten voor de burger te blijven garanderen? Of om nieuwe, aangepaste diensten te leveren?

Is COVID-19de federale overheidsorganisaties meer agile aan het maken? Als community of practice Agile mogen we zulke vragen niet laten liggen!

Van juli tot november deelt de community ‘Agile stories’ op een tijdelijk online forum: kleine of grotere verhalen over hoe de Coronacrisis mensen, teams, diensten, organisaties tot veranderingen bracht en brengt.

Tijdens online presentaties en debatten reflecteert de community over deze agile stories: heeft COVID-19 de wendbaarheid van de federale overheidsdiensten versneld, wat leren we uit deze crisis over onze wendbaarheid?

 

23 november 2020

Jorgen Hesselberg, auteur van ‘Unlocking Agility’ spreekt over het concept ‘Agile imperatief’ en reikt een breed kader aan: wat is een agile organisatie en waar vind je de hefbomen voor agility  in een organisatie? 

Met een panel van federale managers trekken we in een debat de reflectie door: voelen we bij onze overheidsorganisaties ‘een agile imperatief’? Moeten we als overheid inzetten op ‘wendbaarheid’? Wat zijn daarbij de hefbomen en de obstakels? 

Op zoek naar een ‘kader voor wendbare overheidsorganisaties’ in dialoog met de community  
Is het kader dat Hesselberg voorstelt ook zinvol voor overheidsorganisaties? Hoe kunnen we het met de community aanpassen en er een kader voor wendbare overheidsorganisaties van maken? 

 

Bekijk het gedetailleerde programma van de tweede bijeenkomst ‘COP Agile’ op 26 november 2019

Bekijk het gedetailleerde programma van de kick-off bijeenkomst ‘COP Agile’ op 23 mei 2019

Een voorsmaakje

Ontdek de COP Agile: een community die functioneert als een stelsel van een ster en planeten. Lees het ook het charter van de community!

Meer lezen