Duurzaam Digitaal Werken: opleidingstraject

Paperpoor of paperless en digitaal; elke organisatie streeft ernaar. Je bespaart plaats, inkt en papier; je creëert optimale omstandigheden voor flex- en telewerken, je bouwt aan efficiënt informatiebeheer, je faciliteert het samenwerken aan documenten, … De voordelen spreken voor zich.

Maar de overschakeling van papier naar digitaal is minder vanzelfsprekend. Waar begin je? Hoe zorg je ervoor dat je alle medewerkers mee hebt? En waar liggen de grenzen van digitaal werken?

Tijdens het  opleidingstraject ‘Duurzaam Digitaal Werken’ vind je al doende het antwoord op deze vragen. Je stelt je kandidaat met een digitaliseringsproject binnen je eigen organisatie. Is je project geselecteerd, dan volg je vier workshops en word je een jaar begeleid bij de implementering van je project. Je gidsen? Ervaren experten informatie-en documentatiebeheer van het Rijksarchief.

Na het opleidingstraject is er dus één project volledig geïmplementeerd bij je organisatie én heb je de nodige kennis en ervaring om je digitaliseringsprogramma verder uit te bouwen.

 

Het opleidingstraject: van de selectie tot de implementering van je digitaliseringsproject

1. De selectie

 • Je dient een kandidaatstellingsdossier (WORD) in met
  • een beschrijving (in grote lijnen) van je digitaliseringsproject
  • de samenstelling van je projectteam: 2 tot 4 personen met ten minste één IT-medewerker
  • een engagement van je sponsor: een manager van je organisatie
 • Je neemt met het projectteam deel aan de workshop

Onder de begeleiding van experten brainstormen alle kandidaat-projectteams over hun digitaliseringsprojecten. Welke thema’s komen bovendrijven? Digitale informatie structureren, digitale duurzaamheid garanderen, waar naartoe met het papier, bewijskracht van digitale documenten …?

Op het einde van de workshop wordt bepaald welke vier thema’s centraal zullen staan in het verdere opleidingstraject.

 • Het OFO en de experten selecteren vijf projecten/projectteams. Zij kunnen het volledige opleidingstraject doorlopen.

 

2. Vier workshops over vier thema’s

Tijdens de vier workshops van telkens één dag gaan de projectteams aan de slag met de experten informatie- en documentbeheer. In elke workshop staat één thema centraal.

Na de vier workshops heeft je projectteam een plan van aanpak klaar voor het digitaliseringsproject bij jouw organisatie.

 

3. Eén jaar ondersteuning/begeleiding bij de implementering van je project in je organisatie

In het jaar na de workshops ga je je project implementeren bij je organisatie. Mogelijke projecten zijn online inschrijven voor evenementen, de automatisering van verlofaanvragen, de uitwerking van een reglement voor digitaal werken, …..

Tijdens die periode

 • komen alle projectteams een aantal keer samen met de experten van het Rijksarchief om ervaringen uit te wisselen en knelpunten te bespreken,
 • heb je toegang tot een digitaal platform op de e-Campus waar je vragen kan posten en documenten kan uitwisselen. Dit platform blijft ook na het traject open voor alle deelnemers.

 

Voor wie?

Alle federale organisaties mogen een projectvoorstel rond duurzaam digitaal werken indienen. Het maakt niet uit of je organisatie nog aan digitalisering moet beginnen of al verder staat.

De kandidaten van het projectteam

 • zijn gemotiveerd om zich in te zetten voor het project
 • kunnen gedurende één jaar 30 à 40 procent van hun tijd besteden aan het opleidingstraject en hun digitaliseringsproject.

 

Deelnamen aan het traject Duurzaam Digitaal Werken

Momenteel zijn er nog geen nieuwe inschrijvingen mogelijk. Zodra we meer nieuws hebben, lees je het hier!

 

Contact 

Heb je vragen over het opleidingstraject Duurzaam Digitaal Werken of over je kandidatuurstelling? Stuur een mail naar tddw@ofoifa.fgov.be