Goed functioneren op je werk: een noodzaak!

image/png
functionerenontwikkelingstress
By
Philippe Bégué

Je mag de meest onderlegde IT-er zijn, een linguïst die zijn grammatica perfect beheerst of een geniale boekhouder. Als je niet goed om kan met stress, je tijdsindeling  of de collega’s met wie je samenwerkt, dan kom je vroeg of laat in de problemen. Competenties en vakvaardigheden zijn één ding. Efficiënt en vlot functioneren een ander paar mouwen. En laat die twee nu niet zonder elkaar kunnen!

 

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Of je nu hoog opgeleid bent of een vak beheerst, je bent in de eerste plaats een mens. Een mens met zijn eigen sterktes en zwaktes, goed en minder goed in een aantal dingen… Een mens die dagelijks omgaat met andere mensen. Een mens met een job waarvoor je in de eerste plaats vaak geselecteerd bent op basis van technische competenties. Dat je goed om kan met stress, de anderen op bureau… wordt verondersteld of vindt je werkgever mooi meegenomen.

 

Waarom moet ik beter functioneren?

De tijden zijn veranderd. We zijn altijd en overal bereikbaar, we hoeven niet per sé meer naar kantoor te komen om te werken, we zien onze collega’s minder maar de werkdruk wordt steeds hoger, en we moeten meer doen met minder middelen. Je zou voor minder stress krijgen of op termijn tegen een burn-out aanlopen en in paniek slaan!

Het goede nieuws is dat je wel degelijk kan leren om beter om te gaan met werk- en tijdsdruk, je bezige collega’s of je veeleisende chef. Net zoals je je kan vervolmaken in tekstverwerking met een cursus Word voor gevorderden, kan je jezelf onder de loep nemen en daarbij gaan kijken naar

  • Hoe jij omgaat met anderen
  • Wat factoren als tijdsdruk en stress met jou doen
  •  Hoe jij omgaat met verandering
  • Hoe jij creatief met problemen omgaat

 

Technieken voor persoonlijke ontwikkeling

Met de inzichten die je zo verwerft, kan je aan de slag om jezelf een aantal technieken eigen te maken die je helpen om beter te functioneren. Denk maar aan verbindend communiceren, jezelf assertief opstellen, feedback geven en ontvangen, conflicten oplossen, op een creatieve manier naar oplossingen zoeken … Daarbij kan je je individueel of zelfs in team laten begeleiden door een expert.

In het filmpje hieronder legt Annemie Janssens van het OFO uit hoe zij een team begeleidde bij het zoeken naar een creatieve oplossing voor één specifiek “probleem”. Daarbij gebruikten zij 3 verschillende brainstormtechnieken.

 

 

Kortom

Als je aandacht besteedt aan je persoonlijke ontwikkeling voel je je een pak zelfzekerder en beter in je vel. En dat straalt niet alleen af op je werkomgeving maar ook je persoonlijke omgeving merkt hoe je rustiger en met meer zelfvertrouwen in het leven staat.

Overtuigd van het belang van persoonlijke ontwikkeling? Denk je spontaan aan een aantal technieken waar jij of je team baat bij zouden hebben? Neem dan zeker een kijkje in ons volledige aanbod persoonlijke ontwikkeling. De leeractiviteiten die we er aanbieden zijn modulair, ‘to the point’ en worden op maat afgestemd op jou en je team.

Bespreek je graag even jouw specifieke noden op het vlak van persoonlijke ontwikkeling? Dan kan je contact opnemen met één van onze experten via saskia.delannoy@ofoifa.fgov.be